Proiecte iniţiate de locuitorii Municipiului Gherla

Widget: header-top-right

Amenajarea teritoriului prin crearea de noi locuri de parcare și asigurarea siguranței pietonilor – Str. Vasile Alecsandri

Aprobat

In cazul in care proiectul va fi declarat castigator in urma votului, acesta se va implementa doar dacă va primi avizul Comisiei de Sistematizare a Circulatiei si a Poliției Rutiere.

Categorie
Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației
Inițiator proiect
Carmen Aura Cuntan
Durata estimată de implementare
6 luni
Buget estimat
97.580 RON
Voturi din prima etapa
37

Distribuie proiectul

Facebook

Descriere proiect

Acest proiect a obtinut 37 voturi in prima etapa de votare.

Municipiul Gherla, ca mai toate orașele țării se confruntă, în ultimii ani cu o lipsă acerbă a spațiilor de parcare datorită creșterii numărului mare de autoturisme.
Proiectul propus își dorește să ofere locuitorilor Municipiului Gherla care tranzitează zona străzii Vasile Alecsandri (între Str. Bobâlna și Str. Armenească) o siguranță în trafic dar și să ofere o modalitate elegantă de parcare a autoturismelor prin crearea unor locurilor de parcare moderne adaptate secolului XXI.
În zona mai sus menționată sunt disponibile 2 parcări (Restaurant Trofeul) ce însumează aproximativ 14 locuri de parcare, locuri de parcare insuficiente pentru zona centrală în care se regăsesc numeroase bănci, restaurante, moteluri, magazine, centre de recreere a timpului liber și nu în ultimul rând școli și grădinițe.

Siguranța pietonilor reprezintă un lucru primordial pe care administrația locală trebuie să-l ofere cetățenilor prin amenajarea de spații de tranzit pentru cetățeni – trotuare / alei dar și parcări moderne și suficiente.

Pornind de la cele mai sus menționate, precum și de la dorința de a oferi locuitorilor Municipiului Gherla, un oraș modern care să corespundă nevoilor actuale dar care să răspundă cerințelor pentru următorii 10-15 ani, privind gestionarea în zona centrală a locurilor de parcare, propun un proiect împărțit pe două componente și anume:

Componenta A: Crearea de noi locuri de parcare prin prelungirea sensului unic pe str. Vasile Alecsandri între str. Mihai Viteazu si Str. Armenească, concomitent cu realizarea unei parcări pe partea dreaptă în sensul de mers către str. Armenească. Crearea unei parcări ar aduce în zonă un număr suplimentar de aproximativ 15 – 20 locuri de parcare (orientare oblică).

Componenta B: Siguranța cetățenilor/pietonilor
Strada Vasile Alecsandri, cuprinsă între str. Bobâlna și str. Mihai Viteazu reprezintă singura porțiune de stradă din zona centrală care nu poate asigura o protecție adecvată pietonilor datorită faptului că strada și trotuarele sunt foarte înguste iar autoturismele sunt parcate pe trotuare pe ambele parți ale carosabilului, obligând pietonii (copii care ies de la școală, vârstnicii, persoanele cu dizabilități, etc.) să se deplaseze pe stradă riscându-și viața. Frecvent în această zona, mai ales în preajma amiezii, când sunt aglomerări mari, se întâmpla mici evenimente (coliziuni) între autoturisme sau chiar deteriorări ale imobilelor din zonă.
Astfel pentru asigurarea siguranței pietonilor, propun amplasarea unor stâlpișori, din fontă turnată, pe marginea trotuarului aferent str. Vasile Alecsandri, între str. Bobâlna și str. Mihai Viteazu, pe ambele părți ale carosabilului. Alegerea stâlpișorilor din fontă turnată nu este întâmplătoare ei având rolul de a elimina kitsch-ul.

Cele două componente ale proiectului, realizarea de noi locuri de parcare (15-20 locuri) concomitent cu amplasarea unor stâlpișori vor oferi o siguranță pietonilor care tranzitează zona, va crea noi locuri de parcare și va oferi un aer baroc orașului nostru.

În funcție de metoda abordată pentru realizarea implementării proiectului costurile pornesc de la aproximativ 10.000 Euro și pot depăși valoarea alocată, de 100.000 lei, pentru acest proiect.

Soluția propusă în cadrul acestui proiect presupune crearea sensului unic pe str. Vasile Alecsandri între str. Mihai Viteazu și str. Armenească și amenajarea parcării. Costurile cu acestea implică amplasarea a două indicatoare și în funcție de soluția aleasă realizarea (trasare locuri de parcare) și delimitarea parcării (borduri sau stâlpișori) este de aproximativ 55000 lei fără TVA.
Costurile aferente componentei B - Siguranța cetățenilor/pietonilor, implică amplasare, unui număr de aproximativ 43 stâlpișori, din fontă turnată, care să delimiteze carosabilul de trotuare pe str. Vasile Alecsandri între str. Bobâlna și str. Mihai Viteazu și se ridică la suma de 15000 lei fără TVA.
Diverse cheltuieli (manoperă amplasare stâlpișori, panouri, etc.) – 12000 lei fără TVA.

Costul total al investiției se ridică la aproximativ 82000 lei fără TVA, respectiv 97580 lei cu TVA.

Așa cum spuneam în funcție de abordarea avută costurile cu realizarea acestui proiect pot scădea vertiginos.
Având în vedere faptul că zona supusă proiectului v-a intra curând în șantier (schimbare rețea apă / canalizare) cred că se impune ca reamenajarea zonei să țină cont de acest proiect.

Locuitorii zonei și nu numai credem că siguranța copiilor noștri dar și a noastră este importantă iar prin implementarea proiectului propus fața orașului/a zonei se va schimbă oferind în același timp o imagine de oraș care își păstrează identitatea dar și o imagine modernă.

Beneficiarii proiectului

Locuitorii orașului Gherla și turiștii

Localizarea proiectului

Implicarea inițiatorului în proiect

Idei de integrare a proiectului propus în specificul zonei astfel încât prin realizarea acestui proiect Primăria Municipiului Gherla să realizeze venituri suplimentare.

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile