Proiecte iniţiate de locuitorii Municipiului Gherla

Widget: header-top-right

Achizitie Parcometre + Digitalizarea plății locurilor de parcare – ZONA CENTRALĂ – Parcul Mic

Aprobat

In cazul in care proiectul va fi declarat castigator in urma votului, se va implementa in limita bugetului disponibil.

Categorie
Digitalizare
Inițiator proiect
MIHAI MARIUS FODOR si CARMEN AURA CUNTAN
Durata estimată de implementare
12 luni
Buget estimat
100.000 RON
Voturi din prima etapa
45

Distribuie proiectul

Facebook

Descriere proiect

Acest proiect a obtinut 45 voturi in prima etapa de votare.

Parcarile publice cu taxa sunt vitale pentru a descuraja folosirea autovehicului in mod excesiv si pentru a limita efectele poluari . Pentru a fi semnalizate, amenajate, intretinute si taxate, este nevoie de un parcometre si de un sistem digital de taxare prin sms si card bancar.

Propun achizitia a cel putin 3 parcometre si aplicare conceptului de parcare cu plata in zona centrala a orasului. Sistemul digital de taxare functioneaza in regim comision si nu necesita costuri suplimentare .

Cele mai multe detalii le putem primi de la orasele care deja au acest serviciu, si care ne pot prezenta activitatea lor.

= = = = = = = = = =

Anul 2017, a reprezentat un prim pas în care comunitatea locală a fost consultată în cadrul a 5 întâlniri publice desfășurate de Primăria Municipiului Gherla în parteneriat cu GAL Plaiuri Someșene, cu privire la identificarea și rezolvarea principalelor probleme care necesită o rezolvare urgentă. Pe lângă numeroasele probleme semnalate de către locuitorii orașului nostru s-a regăsit dorința și necesitatea creării de noi locuri de parcare în Municipiul Gherla, locuri care sa fie semnalizate și taxate conform vremurilor actuale.
Municipiul Gherla, ca mai toate orașele țării se confruntă, în ultimii ani cu o lipsă acerbă a spațiilor de parcare datorită creșterii numărului mare de mașini înmatriculate.
Proiectul acesta se dorește a fi un draft care își propune, așa cum aminteam mai sus pe baza nevoilor identificate de la cetățenii urbei noastre, să digitalizeze procesul de taxare a locurilor de parcare existente prin soluții moderne adaptate secolului XXI.
Modalitatea de digitalizare a plății locurilor de parcare se poate face prin următoarele metode:
- prin amplasarea de automate de vânzare a tichetelor/taxare, așa numitele parcometre;
- achiziționarea unui soft / program informatic care să ofere posibilitatea cetățenilor să efectueze plăți utilizând dispozitivele mobile (telefoane, tablete, etc.)
- prin SMS.
Proiectul propus reprezintă piatra de temelie în vederea realizării unui oraș modern cu un trafic fluent, astfel cel mai bun punct de plecare în vederea implementării sistemului de digitalizare aferent plătii locurilor de parcare îl constituie zona centrală a orașului.
În vederea creări unui sistem eficient și coerent, dar care să permită în viitorul imediat o dezvoltare rapidă și etapizată, așa cum este implementat în marile orașe, este nevoie de împărțirea orașului / străzilor pe mai multe zone. Zona centrală care dispune și de locuri de parcare deja create o reprezintă zona aferenta Parcului Mic.
Parcările existente în zona aferentă Parcului Mic – Centru deservesc instituții, spitale, centre de recreere a timpului liber precum Primăria Municipiului Gherla, Secția de Pediatrie, Cinematograful Pacea, Casa de Cultura a Municipiului Gherla, Centru turistic, precum și numeroase bănci sau restaurante/cafenele.
Pornind de la cele mai sus menționate, precum și de la dorința de a oferi locuitorilor Municipiului Gherla, un oraș modern care să corespundă nevoilor actuale dar care să răspundă cerințelor pentru următorii 5-10 ani, privind gestionarea în zona centrală a locurilor de parcare, au fost transpuse și realizate solicitările cetățenilor în următoarea Anexă: - Anexa 1 – Parcul Mic – Centru – ZONA A
Această zonă dispune de 2 parcări, amplasate de-o parte și de alta a parcului, parcări care cuprind un număr de aproximativ 30 locuri de parcare.
Zona dispune de un potențial care să permită dezvoltarea de noi locuri de parcare pentru autoturisme (15 – 20) sau pentru autocare (2 locuri), în spatele Catedralei Armenești. Această zona este deja un spațiu în care sunt parcate în mod haotic zilnic autoturisme pe ambele sensuri, îngreunând traficul în zonă.
În această zonă (Parcul Mic – Centru) se poate amplasa un automat de vânzare a tichetelor de parcare/taxare, conform propunerii de amplasare realizate pe schița prezentata în Anexa 1 sau în orice alt loc considerat mai accesibil.
Vânzarea tichetelor de parcare ar putea aduce administrației locale o sumă de aproximativ 72.000 lei / an, la un tarif modic de 1 leu/ora.
Exemplu de calcul:
- Se iau în considerare următoarele aspecte:
a) doar cele 30 locuri de parcare existente;
b) 10 ore / zi de taxare;
c) 20 zile pe luna. Sâmbătă și Duminica parcarea fiind gratuită.
d) 12 luni;
e) Taxa 1 leu / ora.
- Calcul:
30 locuri parcare x 1 leu/ora x 10 ore/zi x 20 zile/luna x 12 luni = 72.000 lei /an

În etapa a doua s-ar putea realiza, așa cum aminteam puțin mai sus, încă 15 noi locuri de parcare, suma anuală putând ajunge până la valoarea de aproximativ 108.000 lei/an, doar din exploatarea parcărilor din ZONA A, descrise mai sus.
Implementarea proiectului - digitalizarea plății locurilor de parcare, se poate face așa cum este prezentat mai sus prin una sau mai multe metode sau pentru o eficientizare maximă prin toate cele trei metode, acestea nefiind singurele metode identificate.
În funcție de metoda abordată pentru realizarea implementării proiectului costurile pornesc de la aproximativ 10.000 Euro și pot depăși valoarea alocată, de 100.000 lei, pentru acest proiect.
Pentru a putea oferi cetățenilor o soluție eficientă este necesară implementarea a minim două metode de plată și anume amplasarea unui aparat de taxare/parcometru concomitent cu plata prin SMS, urmând ca în viitorul apropiat odată cu extinderea sistemului pe străzile limitrofe zonei centrale să fie achiziționat și un soft/program informatic care să faciliteze plata acestor locuri de parcare cu ajutorul dispozitivelor mobile (telefoane, tablete, etc.) dar și centralizarea plăților.
Soluția propusă în cadrul acestui proiect presupune utilizarea celor două metode de taxare a locurilor de parcare (amplasare aparat taxare/vânzare tichete și plata prin SMS) si are următoarele costuri aproximative:
- aparat taxare / parcometru – 40.000 – 50.000 lei fără TVA, în funcție de opțiunile oferite de aparat (plata numai cu bancnote; plata concomitent cu monede și bancnote; plata cu bancnote și card; dotare cu panou solar; etc);
- plata prin SMS – 15.000 – 20.000 lei fără TVA, în funcție de soluția aleasă (parteneriat, achiziție aplicație);
- tăblițe care să permită identificarea amplasării automatului de taxare în zonă (2 bucăți), tăblițe informative care să specifice că parcarea este cu plată, zona, precum și costurile aferente zonei (3 bucăți) – 3.500 lei fără TVA;
- diverse cheltuieli (creare platforma amplasare automat de taxare / parcometru, alimentarea cu energie electrică a automatului, etc.) – 10.000 lei fără TVA.
Costul total al investiției se ridică la aproximativ 83.500 lei fără TVA, respectiv 99.365 lei cu TVA.
Realizarea digitalizării plății locurilor de parcare, din punct de vedere cost – beneficiu reprezintă pentru municipalitate o investiție pe cât de necesară pe atât de rentabilă, costurile fiind acoperite așa cum se poate observa în aproximativ un an sau chiar mai repede în funcție de amenajarea de noi locuri de parcare în spatele Catedralei Armenești a unei parcări civilizate.
Digitalizarea plății locurilor de parcare în zona centrală, vine în completarea sistemului de plată aferent parcărilor riverane existente în Municipiul Gherla și se dorește a contribui la o fluidizare a circulației în zona centrală dar și oferirea de parcări moderne și civilizate.

Beneficiarii proiectului

PRIMARIA MUNICIPIULUI GHERLA

= = = = = = = = =

Cetățenii, orașului și turiștii

Localizarea proiectului

Implicarea inițiatorului în proiect

Consiliere in achizitie sistem taxare, implicare in gasire parcari publice noi, prezentari publice

= = = = = = = = = =

Participarea la ședințele publice organizate în toamna anului 2017 dar și urmărirea implementării îndeaproape a solicitărilor exprimate de către cetățenii orașului nostru, reprezintă un mod de implicare pro-activă.
Soluția propusă reprezintă în sine o implicare datorita studiului de piață efectuat in catalogul SEAP cu privire la realizarea unui buget cat mai aproape de realitate.
În măsura în care acest proiect se dorește a fi realizat, pot pune la dispoziție draftul de proiect general care include împărțirea pe mai multe zone a străzilor din Municipiului Gherla.

Prin accesarea site-ului nostru sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor, ceea ce ne permite să ne analizăm preferințele și să vă propunem servicii personalizate adaptate nevoilor dumneavoastră.

Modifica setarile